INTRO


Умна градина с Грандер

Димитър Нейчев е земеделски производител от с. Безводица, община Балчик. В плодородните земи на Добруджа, той вече няколко години отглежда екологично чисти дини, пъпеши, царевица и сливи. Отказал се от употребата на химически препарати и торове, почиствайки плевелите само механично, той не разчита единствено на слънчевите лъчи и на повече дъждовни дни. Димитър Нейчев е от увеличаващият се брой земеделци, който избра поливането на растенията само с ревитализирана по метода на Грандер вода.

На 30-ти април 2010 г. той засади 45 декара с дини, постигайки зашеметяващ добив – 3570 кг от декар сочни, вкусни и здрави екологични дини. Но чудесата не спират дотук – през септември се появяват признаци за втора реколта, като коренчетата не изсъхват и се появява нов завръз. Съчетавайки технологията на Грандер и посевните дни по Мария Тун през 2011 г. той постига изключителни резултати и при засаждането на млади фиданки на синя слива на площ от 45 декара на 23 и 24 март 2011 г., при които отбелязва 100% прихващане на разсада. Позовавайки се на същата система на 18-ти април 2011 г. на съседен терен той засажда 157 орехови дръвчета, при които към 15-ти август 2011 г. имаме 92% прихващане – също своеобразен рекорд.

Използвайки потопяемите устройства на Йохан Грандер в пръскачката си, Димитър Нейчев успя да превърне бившото добруджанско поле в една умна градина, която му се отблагодарява с добрата реколта и доволни клиенти.